ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Süt sektörüne soruyoruz: Gerçekten doğal mı?

Yayınlanma Tarihi: 3 Nisan 2019
Süt sektörüne soruyoruz: Gerçekten doğal mı?

Buğday Derneği, “doğal” teriminin, gıda etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde kullanımına izin verilmemesine yönelik yürüttüğü çalışmada, süt sektörüne yönelik yeni bir kampanya başlattı.

“Gerçekten doğal mı?” sorusuyla 2018 yılında başlattığımız “Doğal Kampanyası”nda siz üye ve takipçilerimizin destekleriyle kısa zamanda 53 bin imzaya ulaşmış ve bu imzaları 2018 Aralık ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmiştik. Bu kez ürün etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde “doğal” ifadesini kullanan marka (ALTINKILIÇ, BALKAN, BİRŞAH, İÇİM, PINAR, SEK, SÜTAŞ, TORKU, YÖRSAN, YÖRÜKOĞLU) sahiplerine soruyoruz: Gerçekten doğal mı?

Süt sektörüne yönelik başlattığımız kampanyamıza buradan imza vererek destek olabilirsiniz.

Süt sektöründen şu sorulara yanıt vermelerini istiyoruz:

1- Neredeyse hiç taze ot yemeden, hazır yem ve kuru ot ile beslenerek, doğasına aykırı koşullarda, hareketlerinin sınırlandığı kapalı veya yarı açık alanlarda yaşamını sürdüren hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri doğal mıdır?

2- Hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin insanlar için kullanılanlardan fazla olduğu ve bunun halk sağlığını tehdit eden sonuçları biliniyor. Ürün elde ettiğiniz hayvanlara antibiyotik veriliyor mu? Veriliyor ise -Türk Gıda Kodeksi’nin izin verdiği limitlerin altında olsa dahi- antibiyotik kalıntısı bulunan süt ve bu sütten elde edilen ürünler doğal mıdır?

3- Ürünlerinizin elde edildiği, kendinizin ya da tedarik zincirinizdeki diğer işletmelerin/üreticilerin hayvanları genetiği değiştirilmiş soya, mısır veya diğer GDO katkılı yemler ile besleniyor mu? Bu konuda bir izleme sisteminiz var mı? GDO’lu yem kullanılıyor ise doğada bulunmayan GDO’lu yem ile beslenen hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleri için “doğal” ifadesi kullanılabilir mi?

4- UHT işlemi, sütte bulunan aminoasitlerde, peynir altı suyu proteini başta olmak üzere proteinlerde, vitaminlerde ve yağ asitlerinde değişime veya kayıplara yol açıyor. Bu nedenle UHT işlemi sütün yapısını değiştiriyor. Hatta bilimsel makalelerin bazılarında bu durum ”denatüre olmak” şeklinde ifade ediliyor. Besin değerleri değişen veya azalan UHT süt doğal mıdır?

5- Homojenizasyon işleminin fizikokimyasal ve biyokimyasal değişimlere yol açtığı biliniyor. Sonuçları olumlu ya da olumsuz olsun, fizikokimyasal ve biyokimyasal değişimlerin söz konusu olduğu süt ürünleri için “doğal” ifadesi kullanılabilir mi?

6- Yoğurdun gevşek yapısına, sulanmasına müdahale yöntemlerinden biri olarak yoğurda süt tozu katılabiliyor. Fiziksel yapısı değiştirilmiş süt ürünleri ( süt tozu ) katılarak fiziksel yapısına müdahale edilmiş yoğurt için “doğal” ifadesi kullanılabilir mi?

7- Pestisit (zirai zehir) kullanılarak yetiştirilen yem bitkileri ile beslenen hayvanların süt vb. ürünleri doğal olabilir mi?

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak 53 bin imzacı ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik kampanyamız kapsamında “doğal” ve aynı anlamı taşıyan benzeri ifadelerin, gıda etiketlerinde ve pazarlama malzemesi olarak kullanımına izin verilmemesini ve ilgili mevzuatın bu yönde değiştirilmesini talep ediyoruz.

Marka sahiplerinin de bu mevzuat değişikliğini beklemeksizin, ürün etiketlerinde ve pazarlama malzemelerindeki “doğal” terimini kaldırmasını ve kullanmamasını istiyoruz.

Süt sektörüne yönelik başlattığımız kampanyamıza buradan imza vererek destek olabilirsiniz.

Etiketler: ,

3 adet yorum var

  1. Veysel

    Bütünüyle merada yayılan ineklerden elde edilen sütten yağı ve kaynağı ç-alınmamış peynir elde ediyoruz. Pazarlarınızda değerlendirmek isteriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş