ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm

Yayınlanma Tarihi: 2 Mart 2024
Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, çiftçilere yönelik “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi”ni başlattı. Proje, bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, çiftçilerin refahını artırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyor.

Proje Koordinatörü Karel Büyükgazel projede ne kadar ilerlediklerini aktardı:

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi ile, Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilere hem sürdürülebilir tarım yöntemleri konularında eğitim ve danışmanlık desteği, hem de pazarlama desteği vererek, tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bütüncül bir onarım modeli oluşturma hedefindeyiz.  Çiftçilerin sürdürülebilir sistemler kurarak refahını artırmayı, bölgede doğa ve insan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretim uygulamalarını yaygınlaştırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyoruz.

Projemizde eğitim faaliyetlerimize 1 Şubat itibariyle başladık. Antakya, Samandağ ve Arsuz olmak üzere Hatay’ın 3 farklı noktasında şu ana kadar Agroekoloji, Su yönetimi, Toprak iyileştirme ve Domates/Biber Yetiştiricilik eğitimlerini teorik ve uygulamalı olarak verdik.  Su Yönetimi ve Toprak iyileştirme eğitimlerimizde üreticilerimize yağmur suyu hasadına yönelik hendek oluşturma, toprak koşullarının iyileşmesine yönelik soğuk ve sıcak kompost yapımlarını uygulamalı olarak gösterdik.

Bir diğer yandan agroekolojik üretime geçmeye niyetli üreticilerimizin toprak koşullarını anlayabilmek adına toprak numuneleri alarak toprak analizlerini gerçekleştiriyoruz. Projemizdeki üreticilerimizin yetiştiricilik verilerine ve toprak koşullarına göre herbir üreticimizin toprağının ihtiyacına yönelik danışman hocalarımız ile programlar oluşturmaktayız.  Üreticilerimizi onarıcı ve sürdürülebilir uygulamalara yönlendirirken herbir çiftçimize ait bu programları baz alacağız.

Diğer yandan agroekolojik üretime geçmeye niyetli çiftçilerimizin ürünlerini, katma değerli ürünler haline getirecek kadın kooperatifleri gibi işleme birimlerimizle gıda işleme kapasitelerini çıkardık. Bu kapasiteler ışığında çiftçilerimizi gıda işleme birimleriyle eşleştirerek tedarik zincirimizin ilk halkasını oluşturmuş olacağız. Pazarlama kanallarıyla da yine bu kapasiteler ışığında görüşmelerimize başlayıp ön siparişleri almaya başladık.

Mart ayında Nar ve Narenciye Yetiştiricilik, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Yetiştiricilik, Karakılçık Buğdayı Yetiştiricilik, Hastalık ve Zararlıların Tesbiti ve Önlemler eğitimlerimizi vereceğiz. Bunların yanı sıra çiftçiden çiftçiye deneyim aktarımı toplantıları düzenleyerek çiftçiler arası tecrübelerin paylaşılmasına alan açacağız. Eğitimlerimiz Mart sonuna kadar, çiftçiden çiftçiye deneyim aktarımlarımız da Nisan sonuna kadar devam edecek.




Etiketler: , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş