ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Zehirsiz Kampanya 100.000 İmzaya Ulaştı

Yayınlanma Tarihi: 13 Ocak 2020
Zehirsiz Kampanya 100.000 İmzaya Ulaştı

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en tehlikeli ve muhtemel kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitlerin Türkiye’de yasaklanması; doğa dostu üretim yöntemlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için yaptığı çağrıya 100.000 kişi destek verdi.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürüttüğümüz “Zehirsiz Sofralar” projesi Nisan 2019’da başladı. Bir yıl boyunca sürecek proje ile pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

100 Kurum ve İnisiyatif Zehirsiz Sofralar için Harekete Geçti

Endüstriyel tarımda kullanılan pestisitlerin zararları, doğa dostu yöntemler ve iyi örneklerin konuşulduğu Zehirsiz Sofralar Çalıştayı ve Uluslararası Konferansı’nda bilim insanları, tüketiciler, üreticiler, sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler “Zehirsiz gıda mümkün” demek için buluştu.

Zehirsiz Sofralar Uluslararası Konferansı – Kadir Has Üniversitesi

Proje kapsamında 100 kurum ve inisiyatif ile bir araya gelerek oluşturduğumuz Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, konferans sırasında bir basın toplantısı düzenleyerek, 23 Kasım’da başlayan “Zehirsiz Kampanya” hakkında bilgi verdi. Zehirsiz Kampanya ile Dünya Sağlık Örgütü’nün “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlediği pestisit etken maddelerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanması talep edildi.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı olarak, Zehirsiz Kampanya ile herkesi, insanların sinir ve hormonal sistemine zarar veren, pek çok kanser türüne, lösemiye, kısırlığa neden olan, çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açan, arılara ve diğer canlılara verdiği zararla biyoçeşitlilik kaybına sebep olan, ekosistemi tahrip eden, toprağımızı ve suyumuzu zehirleyen bu pestisitlere karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Sağlıklı Gıda Herkesin Hakkı

Basın toplantısında konuşan gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, sağlıklı bir yaşamın ancak gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması ile sürdürülebileceğini ifade etti. Şık konuşmasında pestisitlerin zararlarını şöyle açıkladı: “Pestisit kalıntısı içeren gıdaların yenmesi veya kirli suların içilmesi insanlarda akut ve kronik olarak gözlenen çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Pestisitlerin bebek ve çocuklarda hormonal ve nöral sistem üzerinde toksik etkilere yol açtığına dair ciddi şüpheler vardır. Bunlara ek olarak, pestisitler doğal hayattaki çok sayıda canlı türünde toksik etkilere neden olmaktadır. Faydalı böcekler, kuşlar ve arılar başta olmak üzere uçucu böcek türlerindeki dünya genelinde azalmanın, bir başka deyişle biyolojik çeşitlilikteki kaygı verici azalmanın en önemli nedenlerinden biri pestisit kullanımıdır.”

Pestisitlerin zararlarını anlatmak ve pestisit kullanımını azaltmak için kurumların yan yana geldiğini ve harekete geçtiğini ifade eden Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Proje Sorumlusu Berkan Özyer, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın güvenilir gıda hakkı için çok önemli bir birliktelik olduğunu vurguladı. Özyer, ilk kez bu kadar farklı alanlardan sivil toplum kurumlarının bir hedef için yan yana geldiğini ve bu durumun gelecek için umut verdiğini ifade etti.

Kampanya metnini ve hedeflerini açıklayan Doğa Derneği temsilcisi Pınar Gayretli, doğayı ve insanları zehirleyen pestisitlerin yasaklanması kadar, zehirsiz tarım yöntemlerinin teşvik edilmesinin ve doğa dostu üretim yapan küçük çiftçilerin desteklenmesinin de ana hedeflerinden biri olduğunu belirtti.

Zehirsiz Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aşağıdaki taleplerimizin dikkate alınmasını ve gereken adımların atılmasını istiyoruz.

1- Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 13 etken madde (Difenacoum, ethoprophos, cyfluthrin, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, methiocarb, methomyl, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) öncelikle ve acilen yasaklansın.

2- Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın.

3- Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.

Zehirsiz Sofralar Kampanyası Meclis Gündeminde

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘çok tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak kabul edilen 13 pestisitin öncelikle ve acilen yasaklanması talebimiz, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi vermesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Zehirsiz Sofralar Belgeseli yayımlandı

Zehirsiz Sofralar Projesi kapsamında çekilen ve pestisitlerin zararlarını, alternatif yöntem ve teknikleri anlatan Zehirsiz Sofralar Belgeseli’nin ilk 7 bölümü Zehirsiz Sofralar’ın Youtube hesabında yayımlandı.

Sivil Toplum Ağı Her Yerde

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Zehirsiz Kampanya için pek çok kentte etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Yoğun bir ilgi ve katılımla gerçekleşen Zehirsiz Sofralar söyleşi ve belgesel gösterimlerinin yanısıra, kurulan imza standlarında tüm canlılar için Zehirsiz Sofralar talebimizi yineliyoruz.

Zehirsiz Gıda Birlikte Mümkün

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en tehlikeli ve muhtemel kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitlerin Türkiye’de yasaklanması; doğa dostu üretim yöntemlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için yaptığı çağrıya 100.000 kişi destek verdi. 15 Ocak itibariyle kampanyayı imzalayanların sayısı 115 bini geçmişti

Zehirsiz Kampanya’yı paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasına destek olabilirsiniz: Change.org/ZehirsizSofralar

2020 yılında da gıda güvenliği konusunda hem üreticilerde hem tüketicilerde farkındalık yaratma hedefiyle bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın kalıcı olması ve sivil toplumda birlikte çalışma kültürünün yerleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

#ZehirsizGıdaBirlikteMümkün

Gıdamızın sorumluluğunu bizimle birlikte alan, destek veren, sesimizi çoğaltan herkese teşekkür ediyoruz…

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş