ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Pestisit çılgınlığı!

Yayınlanma Tarihi: 28 Şubat 2019
Pestisit çılgınlığı!

Endüstriyel tarımda bir armuda 18 kez, bir elmaya 11 kez, bir şeftaliye 10 kez pestisit uygulanıyor.

Milliyet Gazetesi’nden Gürkan Akgüneş, 10 Şubat 2019 tarihli yazısında Türkiye’de meyve üretiminde kullanılan pestisit uygulamaları ile ilgili bir araştırmayı paylaştı.

Uludağ Üniversitesi’nden iki bilim insanının yapmış olduğu araştırmanın sonucuna göre endüstriyel üretimde 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliye ise 10 kez pestisit uygulanıyor; yani zehir atılıyor.

“Sonuç bu derece ürkütücü olunca hemen Türkiye’nin önemli pestisit uzmanlarından biri olan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cafer Turgut’u aradım. Cafer Hoca da rakamlara inanmakta güçlük çekti; “Sonuçlar çok anormal. Bu kadar ilaçlanan bir meyveyi kimse yemez. İnsanlar yememeli. Ama armutta pestisit uygulamasının fazla olduğunu biliyoruz. Üzümle birlikte ikisinde ilaçlama 10 defanın altına pek düşmüyor. Ama 18 kez ilaçlamak demek; yetiştiricilik sezonunun 5-6 ay olduğunu düşündüğünüzde her hafta pestisit uygulanması anlamına geliyor.”

Gürkan Akgüneş’in haberinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Gıda Mühendisi ve araştırmacı Bülent Şık’a göre pestisitler hem gıdada hem de gıdanın üretildiği doğal ortamda kalıntı bırakıyor.

“Bir tarımsal alana uygulanan pestisitin sadece yüzde 2’si o alanda kalıyor; geriye kalan yüzde 98’lik kısım hava, toprak ve su gibi ortamlara dağılıyor. Çoğu pestisit suda kolayca çözünme özelliğine sahip. Bu durum suların kirlenmesine ve sucul ortamda yaşayan canlıların zarar görmesine neden oluyor. Özellikle hormonal sistem üzerinde bozucu etkiye sahip pestisitlerin suları kirletmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak niteleniyor.”

Bülent Şık’ın pestisitlerle ilgili yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Peki ne yapmalı?

Doğayı, hayvanları ve insanı zehirleyen pestisitlere mecbur değiliz. Dünya’da ve Türkiye’de tarımsal üretimde doğa dostu yöntemler giderek yaygınlaşıyor ve insanların ekolojik ürünlere ilgisi giderek artıyor. Üstelik araştırmalar, konvansiyonel tarım savunucularının savlarının aksine organik tarımın daha verimli olduğunu kanıtlıyor. Konuyla ilgili makalemizi buradan okuyabilirsiniz.

Ekolojik ürünleri tercih ederek, doğa dostu üretim yapan küçük üreticiye destek olarak ülkemizde ekolojik üretimin daha da yaygınlaşmasına katkı sunabiliriz.

Sağlıklı gıda herkesin hakkı!

Etiketler: ,

2 adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş