ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Yenilebilir ambalaj

Yayınlanma Tarihi: 23 Eylül 2021
Yenilebilir ambalaj

Metali altına çevirmek, Ortaçağ simyacılarının ‘’kutsal kâse’’siydi. Peki, sizce, 21. yüzyıla geldiğimizde en değerli ‘’simya’’ çalışması nedir? Her gün artan plastik atık sorununu çözerek plastiği toprağı besleyen kompost yapımında olduğu gibi faydalı bir şeye dönüştüren ‘’modern bir simya çalışması’’ artık mümkün. Almanya çıkışlı bir kadın girişimi olan ‘’Traceless’’, tek kullanımlık plastik ambalajlara karşı tarım atıklarından geliştirilen ve %87’ye varan karbon tasarrufu sağlayan ‘’yenilebilir’’ bir alternatif sunuyor.

Nişasta veya bira mayası atıkları gibi tarımsal atıkları bir dizi ‘’plastik’’ film, kaplama ve katı malzemeye dönüştürmek amacıyla bir teknik tasarlayan Traceless’ın ortaya çıkardığı her bir malzeme, bitki kalıntılarından yapıldığından dolayı kalınlıklarına ve boyutlarına bağlı olarak iki ila dokuz hafta içinde parçalanıp tamamen kompostlanabilir bir hâle geliyor. Bu döngü, aynı zamanda, yeniden değerlendirilen bu malzemelerin evdeki kompost kutusuna doğrudan eklenebilmesini ya da bio-gaz üretmeye yardımcı olmak için anaerobik çürütücülere katılabilmesini sağlıyor.

Traceless’ın kurucu ortaklardan Dr. Anne Lamp, yenilebilir nitelikte sunulan bu ambalajların çevreye veya okyanuslara ulaşsalar dâhi tamamen CO₂ (Karbondioksit) ve H2O (Su)’ya ayrışarak – herhangi bir kötücül etkisi olmadan – kalıntı bırakılmayacağının ya da hayvanlar tarafından yenilebileceğinin altını çiziyor. 

Geliştirilen bu yenilik, Traceless’ın bu yılki Green Alley Ödülü’nü kazanmasının da önünü açtı. 2014 yılında çevresel ve kimyasal uyumluluk çözümleri alanında önde gelen tedarikçilerden biri olan Landbell Group tarafından verilmeyen başlanan Green Alley Ödülü, gelişmeye devam eden ve döngüsel ekonomide sınırları zorlayan girişimleri takdir ederek projelerin geliştirilip büyümesi için bir fon sağlıyor.

Traceless’ın ambalaj üretiminde tarım atıklarını tercih etmesi, bazı bio-yakıtların aksine, gıda üretiminde topraktan alınması gereken unsurların tüketiminin de önüne geçiyor. Geliştirilen bu inovatif ambalajlar, herhangi bir zararlı katkı maddesi, çözücü veya kimyasal madde içermiyor ve üretim yönetimleri açısından petrol bazlı diğer plastikler ile karşılaştırıldığında karbon emisyonları hususunda yüzde 87’ye varan tasarruf sağlıyor. 

Green Alley Ödülü, Traceless gibi döngüsel ekonomi alanında çalışmaya yeni başlamış girişimleri, acil olarak çözülmesi gereken sorunlar ile karşılaşıldığında, döngüsel düşüncenin kullanılması yönünde teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödülü veren Landbell Group’un kurucusu ve aynı zamanda aktif olarak görev yapmaya devam eden CEO’su Jan Patrick Schulz, Landbell Group’un amacının mevcut kaynakların korunmasında bütünsel ve bio-döngüsel yaklaşımı ekonomik başarı ile birleştiren iş modellerini teşvik etmek olduğunu belirtiyor. Hâlen pilot aşamasında olan Traceless’ın ele alınan bu projesi, Green Alley Ödülü’nün sağlamış olduğu bütçe sayesinde pazarı test etmek için yeterli malzeme üretebilecek bir tesis inşa ediyor. 

Traceless’ın plastik atıklar ile ilgili artan kamuoyu endişesine yanıt verebilecek bir yeniliğe sahip ve endüstride sürdürülebilir alternatifler adına artan ‘’iştah’’ı doyurabilecek kapasitesi olduğunu söylemek oldukça mümkün.

Plastik kirliliğine büyüyen tepki yalnızca kamuoyundan değil aynı zamanda politikacılardan da gelmeye başladı: Avrupa Birliği, bazı tek kullanımlık plastikleri yasakladığını duyurdu. Kamuoyundan gelen düzenli baskı ve sürdürülebilir alternatifler için artan pazar talebinin bu kombinasyonu, çiğnenebilir ve yenilebilir ambalajın sunmuş olduğu ve olacağı inovasyonun tercihi için de hızlı bir şekilde verimli bir zemin hazırlıyor.

Peki, tek kullanımlık plastikler karşısında yenilebilir diğer alternatifler nelerdir?

Seaweed water pods (Deniz yosunu su kapsülleri):2019 yılında düzenlenen Londra Maratonu’nda koşan yarışmacıların susuzluklarını gidermek amacıyla plastik su şişeleri yerine yenilebilir‘’H2O’’ dolu poşetler verilmişti. Notpla tarafından geliştirilen bu içecek kapsülleri, bütün olarak yutulabilen veya toprağa ve denize zarar vermeden karışabilen deniz yosunu ve bitki materyallerinden yapılıyor.

A shore thing (Bir kıyı meselesi):Evoware ise yenilebilir alternatifler için okyanuslara başvurdu. Notpla’nın üretim şeklinde olduğu gibi yenilmesi güvenli olan kompostlanabilir kaplar ve ambalajların üretimi adına Evoware, ham maddenin elde edilebilmesi için Endonezya’daki deniz yosunu çiftçileriyle birlikte çalışıyor ve deniz yosunun sağlıklı bir besin kaynağı olarak kabul edilmesinin giderek arttığını belirtiyor.

Smoke without fire (Ateşsiz duman): ABD’li araştırmacılar, birlikte harmanlandığında güçlü ve ultra ince nitelikte olan ve kompostlanabilir bir malzeme konumuna gelen inek sütü ve doğal kilin yeni bir kombinasyonunu araştırıyor [Bu kombinasyon için ‘’solid smoke’’ betimlemesi kullanılıyor]. Öncül bir inovasyon yaratan bu kombinasyonun potansiyel kullanımları, herhangi bir zararlı kalıntı bırakmayacak şekilde, paketlemeden yalıtıma birçok farklı alanda kendisine yer buluyor.

The Last Straw (Son Pipet):Loliware’in geliştirmiş olduğu deniz yosunu bazlı alternatifler, hem plastik pipetler ile boğuşan kaplumbağaların fotoğraflarındaki acıdan dehşete düşen her bir birey hem de deniz canlıları için güvenli ve kompost edilebilir nitelikleri ile karşımıza çıkıyor.


Çeviri: Deniz Saygı

Kaynak: Edible packaging – the beginning of the end for single-use plastic? – Martin Wright, Positive News

Fotoğraf: Traceless

Etiketler: ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş