ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Sahil temizliği çevreye salınan mikroplastikleri azaltıyor

Yayınlanma Tarihi: 1 Aralık 2023
Sahil temizliği çevreye salınan mikroplastikleri azaltıyor

Norveç’te yapılan bir araştırma, sahil temizliğinin çevreye salınan mikroplastikleri önemli ölçüde azalttığını doğruladı.

Norveç’te bulunan araştırma kuruluşu Norce, ilk kez sahil temizliğinin çevredeki mikroplastik miktarını hızla ve önemli ölçüde azalttığına dair kanıt buldu. Norveç’in en büyük araştırma kuruluşlarından biri olan Norce uzmanları, gönüllülerin Bergen yakınlarındaki bir adanın kıyısından şişe, poşet ve diğer büyük plastik parçalarını çıkardıktan sonraki bir yıl içinde karadaki ve sudaki mikroplastik miktarının% 99,5 oranında azaldığını ortaya koydu. Bilim insanları, güneş ışığındaki yüksek UV seviyelerinin ve sığ sudaki ılık sıcaklıkların, plastik parçalarının düşünülenden çok daha hızlı bir şekilde bozulmasına yol açtığını ifade etti. Norce araştırmacısı Gunhild Bodtker, Sky News’e konuştu: “Bu şaşırtıcı ve mutlu bir haber. Çünkü kıyılarda yapılan temizlik, mikroplastiklerin denize sızmasını etkili bir şekilde azalttığını keşfettik. Bu gerçekten iyi bir haber. Kıyılardaki plastikleri temizleyin. Gerçekten bir fark yaratıyor!” Yıl boyu süren sahil temizliğin bir parçası olan Kvam Belediye Başkanı Torgeir Naess; “1970’lerin ortalarında küçük bir çocukken sahile geldiğimde sadece birkaç masa tenisi topu ve birkaç şişe görürken şimdi bunun dramatik bir şekilde arttığına şahit oluyorum.” dedi.


Ancak araştırmacılar, her şeyin kaybolmadığının ve derin sulardaki plastik atıkların çözünmesinin hala yüzyıllar alacağının altını çizdi.
Ulusal temizliğe öncülük eden Kenneth Bruvik, “Hedef kıyı şeridini tamamen temizlemek, Plastikler gelmeye devam edecek ancak her geçen yıl [seviyeleri] düşük ve temiz tutacağız.” dedi. Norveç, Ruanda ile birlikte Birleşmiş Milletler müzakerelerine, üretimi ve kirliliği azaltmak için yasal olarak bağlayıcı bir Küresel Plastik Anlaşması imzalamaya öncülük ediyor. 

Çeviri: Öykü Ay

Kaynak: Why beach cleans matter as new research gives scientists hope for polluted oceans, Thomas Moore, Sky News

Fotoğraf: Sky News









Etiketler: , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş