Tarımsal Araştırma Projeleri Çoğalıyor
Buğday Derneği olarak, geçtiğimiz Şubat ayının son haftası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından, yürütülen ve yürütülecek olan tarımsal araştırma projelerinin 2016 yılı değerlendirme toplantılarına katıldık…
Antalya’da yapılan ve çok sayıda araştırmacı, akademisyen ve az sayıda sivil kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantılarda, biyolojik çeşitlilik ve gen kaynaklarının korunması en çok konuşulan konuların başında geliyordu.
Açılışta konuşan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, Türkiye’de buğday ekim alanlarının yüzde 25 azaldığından söz ederken, Tarla Bitkileri Araştırma Dairesi Başkanı Dr. İsa Özkan, biyolojik çeşitliliği korumak, sürdürmek, adil ve eşit paylaşmanın önemini vurguladı.
Biyoçeşitlilik bölümüyle ilgili araştırma projelerinin çoğu bitki genetik araştırmaları, gen bankası ve barkodlama ile ilgiliydi. Doç.Dr. Alptekin Karagöz’ün bu bölümde sunduğu ”Bitkisel Biyolojik Çeşitliliğin Sürdürülebilir Kullanımına İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri” hakkındaki sonuç raporu da çarpıcı veriler içeriyordu. Bitkisel biyoçeşitliliğin korunması ve kullanımına ilişkin geleneksel bilgilerin toplanması ve korunması, koruma alanlarının durumu ve geleceği, yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmeler gibi konuları içeren rapor, Türkiye’nin yakında imzalaması beklenen Nagoya Protokolü’ne uyum çalışmalarına da dikkat çekiyor. Toplantıya katılan bazı araştırmacılar, yerel çeşitlerin kayda alınması ile eşit ve adil paylaşımdan söz eden Protokole taraf olunması durumunda, Tohumculuk Kanunu ile uyumsuzlukların oluşabileceğinden duydukları endişeleri dile getirdiler.
Raporda ayrıca, ”kamu yararı” tanımının biyoçeşitlilik açısından değerlendirilerek yeniden ele alınmasından, bozkır koruma alanlarının olmamasından, ekosistem hizmetleri konusunun değerlendirilmemesinden, korunan alanlarda sosyal yapının dikkate alınmadığından, geleneksel bilginin toplanması ve kayıt altına alınması çalışmalarının yetersizliğinden de bahsediliyor.
Proje değerlendirme toplantılarında bu yıl, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler araştırmalarındaki artış da dikkat çekiciydi. Özellikle lavanta, salep, defne, ıhlamur, adaçayı, kekik vb türlerin verim çalışmaları, biyokimyasal özellikleri ve farklı bölge koşullarındaki uyumu gibi konular hakkında çok sayıda araştırma projesi sunuldu ve tartışıldı.
Buğday Derneği’nin TaTuTa ağındaki bazı çiftliklerin yanı sıra % 100 Ekolojik Pazar üreticilerimizin de aralarında olduğu organik tarım yapan üreticilerin projelerinin de ele alındığı toplantılarda ayrıca, organik kayın mantarı yetiştirilmesinden, organik gübrelemenin verim ve kalite üzerindeki etkisine kadar pek çok konu, araştırma ve proje değerlendirildi; yeni proje önerileri paylaşıldı.
Buğday ekibinden Ziraat Mühendisi Sakine Önalan yaptığı sunumda, derneğimizin yürüttüğü projeleri anlattı. Tohumlar Kampüse kampanyası, yeni projelerimiz “Ekolojik Arıcılık Eğitimi” ve “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” ve TaTuTa ağı, katılımcıların da ilgi ve beğenisini topladı. Türkiye’nin pekçok yerinden konuyla ilgili akademisyenlerin, uzman ve araştırmacıların, organik tarımın önemine yönelik çalışma ve projelerimize olan ilgi ve takdiri bizi de gururlandırdı. Organik tarımın daha çok desteklenmesi ve yaygınlaşması için daha çok çalışmaya devam!
TAGEM’le ilgili bilgi ve iletişim için buraya bakabilirsiniz.