İnsan atıklarını yakıta dönüştürmek
Nairobi’ye 100 km uzaklıkta bulunan bir şirket, insan atıklarını alternatif bir yakıta dönüştürüyor. Dönüştürülen yakıtlar ev ısıtmasından yemek pişirmeye kadar hemen her şey için kullanılabiliyor.
Atıklar bakterileri öldürmek amacıyla yüksek sıcaklıklarda işleniyor. Briket haline getirilen atıklar talaşla karıştırılmadan veya geleneksel kömür blokları gibi diğer yanıcı maddelere ihtiyaç kalmadan kendiliğinden tutuşabiliyor.
Fabrika müdürü Paul Manda, insanların briketleri barbekü yapmak için kullandığını söylüyor:
“Ev bazlı bir ürün yaptığımız için başlangıçta satışı ölçeklendirmek bizim için çok zordu. İnsanlar bunun çok fazla kokacağını düşündü, ama gerçek öyle değil. Çünkü ürünü yapmak için dışkıya çok iyi işlem uyguluyoruz ve insanlar ürünümüzü mangal için bile kullanıyor.”
İnsan atığından üretilen yakıtın faydaları
Paul Manda: “Bu yakıtın kullanımı çevre için çok önemli çünkü kullanacağımız her bir ton için 33 ağaç tasarruf ediyoruz. İnsanların eskiden çöpe attığı işe yaramaz ürünleri de alıyoruz. Bu durum önceden çok iyi yönetilemiyordu,” dedi.
DSÖ ve UNICEF’in ortak su programı, buradaki nüfusun yüzde 8,5 ‘inin 2020 yılında açık dışkılama yaptığını tahmin ediyor.
Daha az karbon emisyonu
Kenya Orman Servisi’ ne göre, kentsel nüfusun yüzde 82’si ve kırsal hanelerin yüzde 34’ü enerjisini kömürle sağlıyor. Sürdürülebilirlik uzmanı Nickson Otieno, “Atık malzemelerden üretim iyi yapılırsa verimli bir şekilde yanar. Böylece karbon emisyonu önemli ölçüde düşer. Bunun sağlık alanına da çok olumlu bir etkisi var ama aynı zamanda kömürün veya ahşabın yanma şekline kıyasla çevresel etkisi de çok büyük,” diyor.
Bu yeni girişimiyle, şirket iş imkanı yaratmanın yanı sıra yerleşik kuruluşları çevre dostu bir enerji kaynağı kullanmaya ikna ediyor.
Çeviri: Gökada Yılmaz
Kaynak: Alternative to fossil fuels: Turning human waste into fuel to heat homes and cook food, Euronews.next
Fotoğraf: AP Photo