ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Genç Küresel Liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var

Yayınlanma Tarihi: 21 Mart 2023
Genç Küresel Liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var

Dünyanın giderek karmaşıklaşan ve birbirine bağımlı hale gelen sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan Genç Küresel Liderler Forumu, sınırlar ve sektörler ötesinde daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek için çalışıyor.

Giderek daha çalkantılı ve kutuplaşmış bir dünyada yaşıyoruz ve bölünmeler arasında köprü kurabilecek, dünyada gerçek bir değişim yaratabilecek ilham verici genç liderlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Tutku ve bağlılık sahibi gençler, amaç sahibi ve dünyanın durumunu iyileştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya istekli yeni bir şefkatli liderler neslini temsil ediyor.

Genç Küresel Liderler Forumu (YGL), dünyanın giderek karmaşıklaşan ve birbirine bağımlı hale gelen sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla 2004 yılında kuruldu.

Yaklaşık 20 yıl sonra, genç liderlerden oluşan geniş topluluk, sınırlar ve sektörler ötesinde daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek için çalışmaya devam ediyor.

Gençlere liderlik etmeyi öğrenebilecekleri bir alan sağlıyor

Genç Küresel Liderler Forumu, 40 yaşın altındaki kişilere birbirlerinden öğrenebilecekleri güvenli bir alan sağlamak ve böylece genel olarak toplumları için daha iyi liderler olmalarına katkıda bulunmak amacıyla başlatıldı.

Şu anda sanatçılar, devlet başkanları, hem Fortune 500 şirketlerinin hem de öncü start-up’ların CEO’ları, aktivistler, akademisyenler, araştırmacılar, gazeteciler ve daha fazlasını içeren, hayatın her kesiminden gelen 1.400’den fazla Genç Küresel Lider var ve hepsinin ortak noktası dünyanın en acil zorluklarını ve sorunlarını çözmek için bir araya gelmeleri.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Riskler Raporu 2023, Ukrayna’daki savaş, yeni bir düşük büyüme dönemi, çift kullanımlı (sivil ve askeri) teknolojilerin hızlı gelişimi ve iklim değişikliğinin artan etkisi gibi daha yeni risklerin yanı sıra hayat pahalılığı krizi, sosyal huzursuzluk ve ticaret savaşları gibi dünyanın karşı karşıya olduğu mevcut ‘eski’ tehditleri özetliyor.

Bu büyük küresel risklerin üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki gençlerin katılımını sağlamak kilit önem taşıyor. Özellikle Genç Küresel Liderler topluluğu küresel çıkarlar doğrultusunda kamu-özel sektör işbirliğini yönlendirmede hayati bir rol oynayabileceğini uzun zamandır gösteriyor.

Bir Genç Küresel Lideri Genç Küresel Lider yapan nedir?

Genç Küresel Liderlerin temel özelliği, farklı risklerle, VUCA -kırılganlık (vulnerability), belirsizlik (uncertainty), karmaşıklık (complexity) ve muğlaklık (ambiguity)- olarak bilinen durumla başa çıkabilecek kapasite ve esnekliğe sahip olmasıdır.

Ancak yeni nesil liderler öncekilerden çok farklı çünkü bir amaç duygusuna sahip olmayı, toplum ve çevre üzerinde olumlu bir etki yaratmayı daha çok önemsiyorlar.

Gençler dünyanın en büyük sorunlarını ele almak için en iyi konumdalar ve herkesin yararına gerçek bir dünya değişimi yaratabilecek ilham verici liderlere ihtiyacımız var.

Genç Küresel Lider topluluğu daha yaşlı kuşakların da katılımını sağlayarak birlikte kalıcı etki yarabilmek için kuşaklar arası diyaloğun önemini vurguluyor.

Gençler, yaşlı meslektaşlarının birçoğunun hala tabu olarak gördüğü tartışmaları masaya getiriyor. Birçok sosyal adalet meselesinde olduğu gibi iklim değişikliğini de gündeme getirenler gençlerdi.

Değerleri için ayağa kalkma eğilimindeler ve aktif olarak köprüleri yıkmak yerine inşa etmeyi düşünüyorlar.

Önümüzdeki küresel zorlukların üstesinden gelmek için

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki Yıllık Toplantısı kısa bir süre önce liderlere dünyanın en acil sorunları karşısında birleşmeleri için bir çağrı yaptı.

Genç Küresel Liderler bu amaca ulaşmada kilit bir rol oynayacak ancak BM de dahil olmak üzere tüm siyasi düzeylerde temsil eksikliği gibi zorluklarla karşı karşıyalar.

Katılımcı olmaları, ayağa kalkmaları ve oyunun bir parçası olmaları gerekiyor. Gençlerin seçimlere katılmaları, kendi değerlerini ortaya koymaları ve toplumlarını temsil etmeleri gerekiyor.

Bunu nasıl başarabilirler? Gençlerin, liderlikleri de dahil olmak üzere, özgün olmak için kendilerine karşı dürüst olmaları, liderliklerinde işbirliği ve kolektif çıkarlar tarafından yönlendirilmeleri ve herkesin çeşitliliğine saygı duymaları gerekir.

Genç Küresel Liderler (YGL) dünyayı nasıl değiştirebilir?

Aralarında bu kadar farklı yetenek varken, YGL’lerden birini diğerinden üstün tutmak zor çünkü hepsi harika bir iş çıkarıyor.

2017 yılında, kuadriplejik olan Rodrigo Hübner Mendes, beyniyle bir Formula 1 yarış arabasını sürmek için YGL Tan Le tarafından geliştirilen teknolojiyi kullandı. Mendes, düşüncelerini komutlara çeviren yerleşik bir bilgisayar kullanarak aracı kontrol edebildi.

Bu arada Brezilya’da Maria Vasconcelos, Latin Amerika’nın en büyük tarımsal veri ağı olan AgroSmart’ın CEO’su ve kurucu ortağıdır. Platform 100.000 çiftçinin veriye dayalı kararlar almasına, iklim ve iklim değişikliği belirsizliğinin üstesinden gelmesine destek olan içgörüler üretmek için veri topluyor ve işliyor.

Bir mülteci kampında doğan ve Uganda’nın iç savaşı sırasında büyüyen YGL Victor Ochen, 21.000’den fazla tecavüz, sakatlama ve savaş sırasında diğer şiddet mağdurlarına yeniden yapılandırıcı tıbbi onarım ve psikolojik yardım sağlayan bir insan hakları örgütü olan Afrika Gençlik Girişimi Ağı‘nı kurdu.

Japonya’da Taejun Shin, ‘Dünya Bankası’nın özel sektör versiyonunu’ yaratarak finansal katılımı teşvik etmek amacıyla Gojo & Company‘yi kurdu. Bugün, 1,2 milyondan fazla haneye hizmet vermekte ve müşterilerine sigorta ve enerji kredileri gibi finansal ürünler sunmaktadır.

Bunlar, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan Genç Küresel Liderlerin başarılarından ve hikayelerinden sadece birkaçı.

Gençleri dinlemeye devam etmeliyiz çünkü yeni fikirlere sahip olanlar ve şimdi alınan kararların sonuçlarıyla yaşayacak olanlar onlar.


Çeviren: Özlem Gürtunca

Kaynak: Genç Küresel Liderlere şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç var, Wadia Ait Hamza, World Economic Forum

 Fotoğraf: World Economic Forum/Pascal Bi

Henüz yorum yapılmamış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş