Dünya Organik Kongresi’ni Bilgisayarınıza Getirdik
Buğday Derneği ev sahipliğinde düzenlenen 18.IFOAM Dünya Organik Kongresi’ne katılamayanlar için, tüm kongre boyunca video çekimi yapmış, kongrede aktarılan tüm bilgi ve tecrübeyi sizlerle paylaşmak istemiştik. Tamamen gönüllü desteğiyle ve Buğday’ın kendi kaynaklarıyla kaydedilen ve yayına hazır hale getirilen bu videoları sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bize destek olan dostlarımıza şükranımız sonsuz…
İlk videomuz, kongrenin açılışı ve açılış oturumunun kayıtları. Oturumda, kongrenin ana konuşmacılarından Yemi Akinbamijo, Kathleen Merrigan ve Christian Felber, “Sorunları Ele Almak, Köprüler Kurmak” başlıklı açılış oturumunda organik dünyadan bahsediyor ve “yeni alternatif ekonomiler mümkün” diyorlar. Videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Gerçek gıda, sürdürülebilir tarım ve sağlıklı beslenmenin önde gelen isimlerinin biraraya geldiği IFOAM 18. Dünya Organik Kongresi, Buğday Derneği ev sahipliğinde, 13-15 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. ABD’den Zimbabwe’ye, Güney Kore’den Avusturya’ya 1000’e yakın kişinin katıldığı kongre; beden perküsyonundan, masal anlatımına kadar renkli bir açılışa sahne oldu.
Müzik, ses ve hareket eğitmeni Tugay Başar’ın izleyicilerle birlikte yaptığı, organik dünyanın kalp atışlarını andıran beden perküsyonunun ardından, elinde bereketi simgeleyen nar ile sahneye gelen kongrenin ev sahibi Buğday Derneği Başkanı Güneşin Aydemir, ”Hep birlikte organik köprüler kurabiliriz” dedi. Aydemir’in ney eşliğinde anlattığı, yaşamın dönüşümünü simgeleyen masal, izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Açılış seramonisinden sonra sahne alan Kongre’nin ana konuşmacılarından ABD Tarım eski Bakanı Müsteşarı, George Washington Üniversitesi’nden Kathleen Merrigan, son yıllarda genç profesyonellerin tarıma ilgisinin arttığını belirterek çiftçi olan genç profesyonellerin sayısının son beş yılda yüzde 15 arttığını söyledi.
Viyana Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Christian Felber ise konuşma kürsüsüne parende atarak geldi ve konuşmasını akrobatik hareketlerle renklendirdi. Avusturya Toplumsal İyilik İçin Ekonomi girişiminin kurucusu Felber, şu anda parayı amaç edinmiş ekonomik sistemin dünyaya tersten bakmak anlamına geldiğini göstermek üzere kürsünün yanında amuda kalktı. Dünyanın geleceği için alternatif ekonomik modelleri hayata geçirmenin zamanının geldiğini belirten Felber, ekonomide paranın amaç değil araç olması ve toplumsal iyiliği hedeflemesi gerektiğine dikkat çekti.