Avrupa’daki Belediyelerde Agroekoloji Temelli Kısa Gıda Tedarik Zincirleri
Buğday Derneği’nin, “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi kapsamında “Avrupa’daki Belediyelerde Agroekoloji Temelli Kısa Gıda Tedarik Zincirleri” başlıklı webinar düzenlendi.
İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek Proje Koordinatörü Didar Kalafat’ın moderatörlüğünü üstlendiği; Danimarka, İsveç, Fransa ve Portekiz’den belediye yetkililerinin konuşmacı olarak yer aldığı webinar, 27 Nisan Perşembe günü, 15.00-17.00 saatleri arasında düzenlendi.
Webinarda yerel yönetimlerin agroekoloji temelli kısa gıda zincirlerine nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda Avrupa’dan iyi örnekler ele alınarak gıda-tarım alanındaki politika ve uygulamalar anlatıldı. Belediye temsilcileri, sunumlarının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlandı.
Türkçe, Portekizce ve İngilizce dillerinde yayınlanan webinara birçok farklı ülkeden kurum temsilcileri ve vatandaşlar yoğun ilgi ve katılım gösterdi.
İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek projesi:
Türkiye’den Buğday Derneği ve Marmara Belediyeler Birliği ile Portekiz’den K-Evolution ortaklığında Eylül 2022’de başlayan “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesi, ALDA (European Association for Local Democracy) ve MAD’ın (Mekanda Adalet Derneği) yürütücülüğünde, Stiftung Mercator desteğiyle sürdürülen THE:PLACE – Türkiye Avrupa El Ele: Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler İçin Değişim Programı çerçevesinde yürütülüyor.
Bir yıl sürecek proje ile agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor. Proje kapsamında İstanbul gıda sisteminin mevcut durumunun ortaya konulması adına, İstanbul’da tarımsal üretimin yoğun olduğu ve bu yönde çalışmaların yapıldığı ilçe belediyeleri ziyaret ediliyor.