ENGLISH
DESTEK OL!
Gönüllü Ol
HABERLER

Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Bilgilendirme Toplantısı

Yayınlanma Tarihi: 6 Eylül 2023
Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Bilgilendirme Toplantısı

Buğday Derneği’nin, Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesiyle ilgili İzmir’de gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili STK temsilcileri, kooperatif ve gıda topluluğu temsilcileri, uzmanlar, yerel yönetim ve tarım il müdürlüğü temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda agroekoloji bilgisinin yaygınlaşması, sağlıklı gıdaya erişim ve üretici-tüketici arasındaki bağın yeniden kurulması için neler yapılabileceği tartışıldı.

Geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ve agroekolojinin yaygınlaşması amacıyla Buğday Derneği tarafından yürütülen Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesinin İzmir Originn’de yapılan bilgilendirme toplantısına İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi, Menderes Belediyesi, Köy-Koop İzmir, Bademli Kooperatifi, BİTOT, GETO, Originn Gıda Topluluğu, STK’lardan temsilciler ve üreticiler katıldı. 

Toplantı Buğday Derneği Proje Koordinatörü Duygu Kayadelen’in proje sunumuyla başladı. Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Özden’in “Agroekoloji nedir? Neden önemlidir? Agroekoloji bilgisine neden ihtiyacımız var?” sunumunun ardından, Buğday Derneği Strateji Kurulu Üyesi Oya Ayman agroekoloji bilgisinin derlenmesi ve Akdeniz Agroekoloji Kervanı bilgi derleme yöntemlerine dair bilgiler aktardı.

Gediz Ekoloji Topluluğu’ndan Esin Pamuk ve Originn Gıda Topluluğundan Nazey Erdilek, gıda toplulukları ve agroekoloji bilgisi arasındaki ilişki ve bu ilişkiyi kurmanın günlük hayatı nasıl etkilediğine dair deneyimlerini aktardılar. 

Toplantının ikinci oturumunda gerçekleştirilen forumda da agroekolojik üretim ve tüketimin yaygınlaştırılması, yeni çiftçilerin ve üreticilerin yerel üretim-tüketim ağına, gıda topluluklarına veya topluluk destekli tarıma dahil olması, belediyelerin buna katkıda bulunabilmesi, gıda topluluklarının türetici ağlarını genişletebilmeleri, çiftçilerin birbirinden öğrenmesinin gerçekleşebilmesi için yapılabilecekler tartışıldı.

Forumda agroekoloji bilgisinin yaygınlaşmasında gıda topluluklarının ve kooperatiflerin rolü tartışılırken sadece üretici kooperatifleri değil, tüketici örgütlenmelerinin de gerekli olduğu üzerinde duruldu. Üreticiler ile tüketicilerin ayrı ayrı örgütlenmek yerine bir arada olduğu yapılanmaların konuşulduğu forumda çiftçiden çiftçiye öğrenmeye izin veren, üretici ve türetici arasında bağ kuran, merkezi idare ile iletişimin sağlandığı modellere ihtiyaç olduğu dile getirildi. Foruma katılan paydaşlar ayrıca dayanışma ekonomisini güçlendirecek alternatif piyasalar, takas ekonomisi ve yeniden dağıtım mekanizmaları konusunda da fikir alışverişinde bulundular.



Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan Projesi

Toprak kalitesinin giderek bozulması, yaklaşan kuraklık ve su kıtlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sürdürülebilir ve adil üretim ve paylaşım yöntemlerinin acil bir biçimde yaygınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle gıda üretiminde iyi örnekleri acilen öğrenmemiz ve paylaşmamız gerekiyor. Bir yandan insanlarla birlikte diğer canlıların sağlığı ve tabiatta bozulan yapıları onarmaya çalışırken, diğer yandan da küçük üreticiler ve aile çiftlikleri tarafından uygulanan sürdürülebilir ekolojik uygulamalara ortak olan, destekleyen türetici topluluk ve organizasyonlarının da yaygınlaşması bir zorunluluk.

Buğday Derneği’nin, AB tarafından Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen ve İtalya’dan DEAFAL (European Delegation for Family Farming in Asia, Africa and Latin America) liderliğinde ve URGENCI (Fransa), Zelena Tranzicija (Sırbistan), HSEP (Hırvatistan) ve FCiencias.ID (Portekiz) ortaklığında yürüttüğü Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesi, gıda üretiminden erişimine kadar her aşamada uygulanabilecek iyi örneklerin derlenerek paylaşılmasını; böylelikle agroekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını amaçlıyor.

MedCaravan projesi ile hem agroekoloji alanında eğitim için bir metodoloji geliştirilmesi hem de yerelde ve kırsaldaki agroekoloji bilgisinin toplanması ve çiftçilere eski, kadim bilgilerini paylaşma fırsatı verecek bir platform yaratılması için çalışmalar yürütülüyor. Projede ayrıca, ihtiyaç duyan herkesin bu iyi uygulamalara erişiminin de kolaylaştırılması hedefleniyor.

Proje kapsamında yapılan etkinlikler:

Proje ortakları toplantısı – 28-30 Mart 2022 – Belgrad

Webinar: Akdeniz’de TDT Çiftlikleri Nasıl Yönetiliyor? – 22 Şubat

Webinar: Toprak Verimliliği & Su Yönetimi – 22 Eylül 2022

Agroekolojiye Giriş Kampı – 23-25 Eylül 2022 – İzmir, Karaburun

Webinar: Akdeniz’de Agroekoloji Savunuculuğu – 13 Ekim 2022

Webinar: Gender and Agroecology – 7 Mart 2023

Webinar: Toplumsal Bir Hareket Olarak Agroekoloji – 10 Mayıs 2023

Webinar: Onarıcı Tarım – 24 Mayıs 2023

Agroekoloji Bilgisi Derleme Kampı – 19-20 Ağustos 2023 – Aydın, Kuşadası

MedCaravan Bilgilendirme Toplantısı – 24 Ağustos 2023 – İzmir, Bornova


Etiketler: , , , , , , ,

Henüz yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Paylaş