-- GÜNCEL PROJELER:
-- GEÇMİŞ PROJELER:


Victor Ananias
101 Soruda Organik Ürün Rehberi




Ev Yapýmý Doðal Böcek Ýlaçlarý
Kategoriler: Gýda ve Tarým, Tarýmsal Biyoçeþitlilik, Ekolojik Tarým Yöntemleri, Ekolojik Ürünler, Yaþam ve Kültür, Kullaným Alýþkanlýklarý, Kültür, Bireysel Geliþim, Yöntemler, Ben ne yapabilirim, Doða, Biyolojik Çeþitlilik, Doða Koruma, Eðitim
Tarih: 29-Haziran-2016
Yazdýr | Arkadaþýna Gönder | Yorum Ekle


Ev ve bahçe ilaçlamalarýnýn baþta arýlar olmak üzere, biyoçeþitliliðe verdiði zararlarý bertaraf etmek mümkün. Organik tarým ilkeleri doðrultusunda uygulanmasýna izin verilen bazý materyallerin kullanýmý ile kentte yaþayanlarýn da rahatlýkla hazýrlayabileceði bu karýþýmlar, zararlýlarla mücadelede ekolojik bütüne zarar vermeden korunmayý mümkün kýlýyor.

 

Zararlýlarla doðal mücadelede, ev yapýmý doðal böcek ilaçlarýný tercih etmek ''ben ne yapabilirim?'' sorusunu sýklýkla soran herkesin, rahatlýkla uygulayabileceði bir yöntem. Ev yapýmý böcek ilacý tariflerinden bazýlarý:

a) Alkol spreyi: 1-2 fincan %70′lik isoprophyl alkol ¼ su ile karýþtýrýlarak kullanýlýr. Seyreltilmemiþ alkol kullanýmý bitki için risklidir. Afitler, beyaz sinek, tripsler ve unlu bite karþý uygulanmaktadýr. Bir insektisidal sabunla karýþýmýnda prospektüs dikkate alýnmalýdýr.

b) Sarýmsak yað spreyi: Zararlýlar üzerinde repellent etki yapar. Mineral yað veya saf sabunla karýþtýrýldýðýnda etkili bir insektisit meydana gelir. Sarýmsak yað spreyinin ayný zamanda fungusit etkisi de gözlemlenmiþtir. Trichoplusiani, afitler, beyaz sinek, Forficula auricularia L. kontrolünde etkili olmuþtur. Bazý yetiþtiriciler patates böceði ve kýrmýzý karýncalara etkili olmadýðýný belirlemiþtir. Spreyin hazýrlanmasý için 3 tane 28 gramlýk çok ince doðranmýþ sarýmsak diþinin 2 çay kaþýðý mineral yað içerisinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaþça içerisine yarým litre su ilave edilir. Karýþýmý saðlandýktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarýlýr. Karýþýmdan 1-2 çorba kaþýðý alýnarak yarým litre su ile karýþtýrýlýr. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapýlabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ýslanacak þekilde yapýlmalýdýr. Yaða duyarlý olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapýlmalýdýr.

c) Otlarla Hazýrlanan Spreyler: Aromatik otlardan elde edilen solüsyonlar bir çok organik yetiþtirici tarafýndan kullanýlmaktadýr. Bu solüsyonlar repellent etki yapmaktadýr. Bu amaçla Sage, Tansy, Thyme gibi bitkiler kullanýlmaktadýr. Yapýlan bir çalýþmada Plutella xylostella ‘nýn ve diðer bazý kelebeklerin lahanadaki zararýnýn ve yumurta sayýlarýnýn bu solüsyonlarla azaltýldýðý belirlenmiþtir. Ayrýca bu solüsyonlar yaprak yiyen zararlýlara karþýda kullanýlmaktadýr. 1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karýþtýrýlýr. Bu karýþým bütün gece bekletilir. Ýçerisine ¼ oranýnda temizleyici sývý sabun karýþtýrýlýr. Sývý sabun ilacýn yapraklara yapýþmasýnda ve yayýlýþýnda etkili olmaktadýr. Ýlaçlamada bitkinin tüm aksamýnýn ilaçlanmasý baþarýyý etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalýk periyotlarla uygulama tekrarlanabilir.

d) Kýrmýzý Tozlar: Karabiber, kýrmýzý biber, dere otu, zencefil’in hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadýr. Sentetik capsaicin arazide kullanýlmak üzere üretilebilir. Yapýlan bir çalýþmada capsaicin’in 28 gramýnýn 1/25′i soðan bitkisi etrafýna serpildiðinde Delia antiqua ‘nýn koyduðu yumurta sayýsýný azalttýðý belirlenmiþtir. Delia radicum’un lahanada ve havuçta zararýný da engellemektedir. Ancak hazýr paketlenmiþ biber tozlarýnýn kullanýmý ekonomik olmayabilir. Eðer yetiþtirici üretimini de kendi yapýyorsa maliyet azaltýldýðý için kullanýmý daha uygun olacaktýr. Uygulama sýrasýnda hassas ciltlerde tahriþlere neden olabilmektedir. Uygulamada havuç, lahana veya soðan sýralarýna serpilerek uygulanabilir. Yaðmur veya sulama sonrasý uygulama tekrar edilmelidir.

e) Nikotin spreyi; Tütün bitkisinden elde edilir. Böceklere toksiktir. Ev yapýmý nikotin çayýnýn en büyük avantajý etkinliðinin birkaç saat sürmesidir. Arýlara toksik deðildir. Nikotin toprak zararlýlarýna karþý kullanýlmaktadýr. Özellikle kök afitleri, tripsler, yaprak delicileri, armut pisillasý, Crioceris asparagi ‘na karþý kullanýlmaktadýr. Bir fincan kurutulmuþ ,öðütülmüþ tütün yapraðýný ¼ çay kaþýðý saf sabun ilave edilmiþ 4.5 lt ‘lik su içinde yarým saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazýrlanýr. Bu solüsyon birkaç hafta kapalý bir kapta saklanabilir. Toprak zararlýlarý için bitkinin kök bölgesine toprak üstüne karýþým uygulanýr. Yaprak zararlýlarý için yaprak altlarýnýn da iyice ilaçlanmasý gerekir. Nikotin bitki yapraklarý tarafýndan absorbe edilerek birkaç hafta bitkide bulunur. Güvenlik açýsýndan yalnýzca genç bitkilere ve hasattan bir ay öncesine kadar kullanýmý daha uygundur. Patlýcan, biber, domates ve diðer solanaceae’lerde kullanýmý uygun deðildir. Tütün mozaik virüsünü taþýyan tütünlerden hazýrlanan solüsyon bu virüsün bitkilere bulaþmasýna neden olabilir. Ülkemizde 70º C’ sýcaklýktaki 1 lt suda 50 gr. kuru tütün 1 gün suda bekletilerek meydana gelen eriyik pülverizasyon yöntemi ile kullanýlmýþtýr. Bu yöntem tarla koþullarýnda patates böceði larvalarý, afit ve kýrmýzý örümceklere karþý etkili olmuþtur. Kullanýlan tütün yapraðýnýn tazeliði, suyun niteliði, uygulama dozu ve sýklýðý kullanýlan ilacýn etkinliðini belirlemiþtir. Nikotine sülfatýn sýcak kanlýlara toksisitesi nedeniyle dikkatli kullanýlmasý gerekir.

f) Domates yapraðý: Domates, patates ve tütün yapraklarý zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kýyýlmýþ yapraklar suda bekletilerek ev yapýmý ilaçlar elde edilebilir. Bu ilaçlar doðal düþmanlarý çekmede de rol oynar. Domates yaprak ilacý afitler içinde kullanýlabilir. Ayný zamanda domates yaprak spreyi mýsýrda Heliothis zea’ya karþý etkili olmaktadýr. Yapýlan çalýþmada mýsýr bitkisi domates yaprak spreyi ile ilaçlandýðýnda ilaçlanmayan mýsýra göre daha fazla sayýda Trichogramma çektiði görülmüþtür. Bu solüsyonun hazýrlanmasý için domates yapraðý iyice kýyýlarak 1-2 fincan hazýrlanýr. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaþýk 2 fincan su ile karýþtýrýlýr. Uygulama bitkinin bütün aksamýný kapayacak þekilde yapýlýr.

g)Tuz spreyi: Pieris rapae ve kýrmýzý örümceklere karþý kullanýlabilir. 2 çorba kaþýðý tuz ile 4.5 lt su karýþtýrýlýr. Karýþým bitkiye uygulanýr.

h) Sarýmsak spreyi: 1 sarýmsak soðaný,1 lt su, 1 orta boy soðan, 1 çorba kaþýðý kýrmýzýbiber, 1 çorba kaþýðý sývý sabun karýþtýrýlarak hazýrlanýr. Sarýmsak ve soðan küçük küçük kesilerek karýþtýrýlýr. Su içerisine konularak bir saat beklenir. Bir saat sonra sývý sabun ilave edilir. Karýþým dolapta bir hafta bekletilebilir. Sümüklü böceklere karþý kullanýlabilir.
Gene ayný þekilde soðan sarýmsak spreyi olarak yapraklarý yiyerek zarar yapan böcekler için tarifler bulunmaktadýr.
Bu spreyin hazýrlýðý: 4 kýrmýzý biber, 4 soðan, 2 baþ sarýmsak ‘tan karýþým hazýrlanarak karýþým sabunlu su içerisinde 24 saat bekletilir. Süzülerek üzerine 2 lt su ilave edilip uygulama yapýlýr. Serin þartlarda bu solüsyon 2 haftadan daha fazla süre bekletilebilir.
Sarýmsak spreyi, patates böceði, kaphra böceði, cruciferalarda zarar yapan larvalar ve nematotlarda etkili olmaktadýr.

ý) Kadife çiçeðinden hazýrlanan sprey: Kadife çiçeði su ve sabunla karýþtýrýlarak bir solüsyon hazýrlanýr. Bu solüsyon afid, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar.

j) Isýrgan suyu: Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karþý uygulanmaktadýr.

k) Ýnsektisit etkili sabun spreyi: 2.5 çorba kaþýðý sývý sabun yaklaþýk 1 lt su ilave dilerek karýþtýrýlýr.

l) Bitkisel yað: 2 çorba kaþýðý mýsýr veya ayçiçek yaðý 2 çorba kaþýðý sývý sabunla karýþtýrýlýr. Uygulama yapýlmadan önce iyice karýþtýrýlarak uygulanýr.

m) Sabun, sarýmsak tozu ve kýrmýzý biber karýþýmý: 2 çay kaþýðý sývý sabun yaklaþýk 1 lt ‘lik kavanoza konulur. Kavanozun aðzýna ince bir tül gerilerek kýrmýzý biber ve sarýmsak tozunun her biri ilave edilir. Su konularak ilave edilen kýsmýn kavanoza akmasý saðlanýr. Bu ilacýn pýhtýlaþmasýný önler. Tülü kavanozun aðzýndan alarak karýþtýrýlýr. Sabun, emici böcekleri, sarýmsak kýrmýzý biber karýþýmý çiðneyici tipteki böcekleri uzaklaþtýrýr. Bu karýþýmýn dezavantajý yaðmurla birlikte yýkanmasý ve yeniden uygulamaya ihtiyaç duyulmasýdýr.

j)Yem tuzaklarýnýn hazýrlanýþý
Kesici kurtlar için:
Testere talaþý, kepek, þeker pekmezi ve yeterli miktarda su eþit miktarlarda karýþtýrýlarak yapýþkan bir solüsyon hazýrlanýr. Akþam saatlerinde bitki çevresine ufak bir halka þeklinde daðýtýlýr. Þeker pekmezi kesici kurtlarý çeker ve bu solüsyondan geçmeye çalýþýrken yapýþkan bir yapý kazanýr.Bu maddeler güneþte kurur ve zararlýlar ölür. Veya ; 100 g kepek,10 gr þeker, 200gr su, 5gr. Pyrethrum tozu karýþtýrýlarak bitki etrafýna yayýlýr. Kesici kurtlar bu maddeyi yiyerek ölür.

Meyve Sinekleri için:
Meyve sinekleri için tuzaklara yemler meyve olgunlaþmadan, zararlýlar çýkmadan önce yerleþtirilmelidir.
Bunun için:
1. Plastik bir þiþenin altýnda küçük bir delik açýlýr. Þiþenin aðzý bir týkaçla kapatýlýr. Þiþenin ¼’nü yemle doldurulur. Þiþe bu þekilde bahçe etrafýna veya aðaçlara asýlýr. Bu yemler sinekleri delikten içeri çeker ve sinek yem içerinde ölür.
2. Plastik bir þiþenin üst kýsmýný kesilir. Yem solüsyonu þiþenin yarýsýný içerecek þekilde konulur. Þiþenin kesilen üst kýsmý þiþenin geri kalan kýsmýna, deliði altta kalacak þekilde yerleþtirilir. Sinekler þiþelere çekilerek yem solüsyonu içerisinde ölür.

Yem solüsyonu 2 þekilde hazýrlanýr.
a) 1 lt su, 250 ml idrar, birkaç damla vanilya özü, 100 gr þeker ve 10 gr pyrethrum tozu

b) 1 çay kaþýðý pyrethrum tozu, 250 gr bal, 1 kaç damla vanilya özü, 250 gr. portakal veya salatalýk kabuðu, 10 lt su.


k) Iþýk tuzaklarýný hazýrlanýþý:
Gece faaliyet gösteren uçan böceklerin kontrolünde kullanýlabilir. Kesici kurtlar, sap kurtlarý, çeltikte zarar yapan yaprak emicileri vs. Odunumsu yapýlardan oluþan 3′lü bir dayanak hazýrlanýr. Bu dayanaðýn uçlarý topraða yerleþtirilir. Orta kýsmýna bir ýþýk kaynaðý asýlýr. Ve alt kýsmýna bir miktar yaðla karýþtýrýlmýþ su kasesi yerleþtirilir. Bu tuzaðýn en iyi yerleþtirilme zamaný böceðin yaþam çemberine ve ürünün geliþim evresine göre belirlenir.

Ev ve bahçe ilaçlamalarýnýn arýlar üzerindeki etkisini konu alan haberimizi okumak için; bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7913

 

Haber No: 7919