-- GÜNCEL PROJELER:
-- GEÇMİŞ PROJELER:


Victor Ananias
101 Soruda Organik Ürün Rehberi




Türkiye'de Arýlar Neden Ölüyor?
Kategoriler: Gýda ve Tarým, Tarýmsal Biyoçeþitlilik, Ekolojik Tarým Yöntemleri, Yaþam ve Kültür, Kullaným Alýþkanlýklarý, Bireysel Geliþim, Eðitim, Yöntemler, Ben ne yapabilirim, Ýklim Deðiþikliði, Doða, Biyolojik Çeþitlilik, Doða Koruma
Tarih: 27-Haziran-2016
Yazdýr | Arkadaþýna Gönder | Yorum Ekle


Dünyada en fazla kovana sahip 2. ülke olmasýna raðmen, bal veriminin dünya ortalamasýnýn altýnda kaldýðý, yanlýþ arýcýlýk yöntemleri nedeniyle arýlarýn giderek güçsüz düþtüðü Türkiye’de, ekolojik ve bütüncül arýcýlýðýn yaygýnlaþtýrýlmasý için Buðday Derneði olarak harekete geçtik.

 

“Arýlar yeryüzünden kaybolursa insanlýðýn dört yýl ömrü kalýr.” Einstein

AB Erasmus+ desteðiyle yürüttüðümüz “Arýlarý Yaþatalým” projemizle; ekolojik, doða dostu ve geleneksel arýcýlýk yöntemlerinin yaygýnlaþtýrýlmasýný ve arýcýlýkla ilgili tüm paydaþlara bilgi aktarýmý yapmayý amaçlýyoruz.  

Türkiye’de arýcýlýðýn en önemli sorunlarý olarak arýcýlarýn teknik bilgi yetersizliði, arý hastalýklarýyla mücadelede yanlýþ uygulamalar, yoðun ve yanlýþ sentetik kimyasal tarým ilacý kullanýmý, bölgeye has saf arý cinslerinin kaybedilmesi, habitat kaybý, ve küresel iklim deðiþikliði öne çýkýyor. 

Arýcýlarýn teknik bilgi yetersizliði: Türkiye'de son 20 yýlda arýcýlýk yapan kiþi ve koloni sayýsýnda büyük bir artýþ olsa da, arýcýlýða yeni baþlayan arýcýlarýn deneyim eksikliði ve yerleþmiþ bir arýcýlýk kültürünün olmayýþý nedeniyle, Türkiye koloni sayýsýnda dünyada 2. sýrada yer almasýna raðmen, birim koloni baþýna bal verimi ile diðer arý ürünleri üretiminde dünya ülkelerinin çok gerisinde yer alýyor. Bal dýþýndaki ürünlerin üretimi yok denecek kadar azken, balda ilaç ve antibiyotik kalýntýlarýnýn çýkmasý da yine bilgi eksikliðinden kaynaklanýyor.

Arý Hastalýk Ve Zararlýlarý ile Mücadele Yetersizliði:

Arý hastalýklarýyla ve parazitlerle sentetik kimyasal mücadele kýsa vadede baþarýlý gibi gözükse de, hem balda kalýntý býrakýyor, hem de uzun vadede koloniyi zayýflatarak hastalýklara açýk hale getiriyor.

Sentetik Kimyasal Tarým Ýlaçlarý:

Bitkisel üretim yapan iþletmelerin kullandýklarý pestisit ve insektisitler arýlarýn yaþamýný tehlikeye sokan ana unsurlardandýr. Yanlýþ ve zamansýz ilaç kullanýmýndan ötürü ülkemizde her yýl ortalama 120 bin arý kolonisinin öldüðü tahmin edilmektedir.

Saf Arý Cinslerinin Kaybedilmesi:

Ülkemizde yaygýn olan gezgin arýcýlýk nedeniyle, arý türleri karýþmýþ, ýrka has özelliklerini yitirmiþ ve verim kaybýna uðramýþlardýr. Damýzlýk arý üretiminde cinslerin coðrafi koþullara uygunluðu gözetilmediðinden, gönderildikleri bölgede verim vermeyebilmekte ve gittikleri bölgelerdeki arý cinleriyle karýþarak o bölgeye has ýrký da bozabilmektedir.

Habitat Kaybý ve Monokültürel Tarým:

Betonlaþma, çarpýk þehirleþme, doðal alan kaybý, büyük çaplý HES, termik santraller gibi doðal dengeleri deðiþtiren inþaatlararýlarýn yaþadýðý ve beslendiði alanlarýn azalmasýna sebep oluyor. Monokültür tarým alanlarýna kovan taþýnmasý, arýlarýn pek çok bitkiden polenve nektar almasý yerine, tek tür bitkiyle beslenmesine sebep oluyor. Bu durum arýlarýn baðýþýklýk sistemini düþürdüðü gibi, baldaki enzim kalitesini de olumsuz etkiliyor. Þehirlerde aðaçlandýrma yapýlýrken tek tip aðaç ve bitkilerin ekilmesi, arýlarýn aç kalmasýna sebep olabiliyor.

Küresel Ýklim Deðiþikliði:

Küresel iklim deðiþikliðine baðlý olarak görülen sýcaklýk geçiþleri (aþýrý soðuk veya aþýrý sýcak havalar), mevsim dýþý ve sert iklim olaylarý (dolu, aþýrý yaðýþ, kuraklýk vb) da arýlarý olumsuz etkileyen faktörlerden.

Buðday Derneði olarak, çözümlere ulaþmak için ilk olarak sorunlarý doðru tanýmlamak gerektiðini düþünüyoruz. Çözümlerle ilgili bilgilendirmeleri sizlerle paylaþmaya devam edeceðiz. Arýlarý kurtarmak için hepimize iþ düþüyor.

Haber No: 7917