-- GÜNCEL PROJELER:
-- GEÇMİŞ PROJELER:


Victor Ananias
101 Soruda Organik Ürün Rehberi




Gerçek Gýda Bildirgesi
Kategoriler: Gýda Güvenliði
Tarih: 30-Nisan-2013
Yazdýr | Arkadaþýna Gönder | Yorum Ekle


“Katýlýmcý Onay Sistemleri Çalýþtayý”, Buðday Derneði’nin kolaylaþtýrýcýlýðýnda, Bayramiç III. Tohum Takas ve Yerel Ürün Þenliði'nde gerçekleþti. Çalýþtayýn en önemli çýktýlarýn biri Gerçek Gýda Bildirgesi oldu.

“Katýlýmcý Onay Sistemleri Çalýþtayý”, Buðday Ekolojik Yaþamý Destekleme Derneði’nin kolaylaþtýrýcýlýðýnda, bu konuda çalýþmalar yapan çok sayýda oluþumun katýlýmýyla Bayramiç III. Tohum Takas ve Yerel Ürün Þenliði'nde gerçekleþti.
Buðday Derneðinin Nisan 2013’de onaylanan "Doðal ve Yerli Ürüne Aracýsýz ve Güvenli Ulaþým Projesi”nin amaçlarýndan biri olan, benzer çalýþmalar yapan oluþumlar arasýnda bilgi alýþveriþi ve yardýmlaþmanýn saðlanmasý kapsamýnda gerçekleþtirilen çalýþtayda, katýlýmcý onay sistemleri konusunda faaliyet gösteren oluþumlar, birbirlerini tanýma ve fikir alýþveriþi yapma imkâný buldular. Çalýþtay sonunda “Bayramiç Gerçek Gýda Bildirgesi”ni imzalayan katýlýmcýlar, Ekim ayýnda tekrar bir araya gelecek.

BAYRAMÝÇ GERÇEK GIDA BÝLDÝRGESÝ

VAR OLAN DURUM

Bugün yeryüzünde gýda üretimi, küresel çapta geniþleyen ve hýzla tekelleþen tohum, gübre ve ilaç þirketlerine geri dönüþsüz bir biçimde baðýmlý hale gelmektedir.

Gýda hammaddelerinin üretimi, büyük ölçekli iþletmelerde, petrol ürünleri ve yoðun kimyasal kullanýmý ile piyasaya yönelik olarak gerçekleþtirilmekte, bu iþletmelere saðlanan teþvik, vergi indirimi ve hibeler yoluyla, küçük üreticilerin rekabet þansý ortadan kaldýrýlmaktadýr.

Gýda iþleme, büyük kentlerin etrafýna yoðunlaþmýþ bir þekilde hazýr gýda temelli olup, uzun süreli dayanýklýlýðý saðlamak üzere katký maddeleri ile gerçekleþtirilmekte, konulan standartlar geleneksel üretimi dýþlamakta ya da yok saymaktadýr.

Öte yandan insanlýk ise, 20. yüzyýl ile birlikte girdiði sanayileþme, modernleþme ve kentleþme sürecinde, giderek hem kendisine hem de doðaya yabancýlaþmýþ, gýda üretim süreçlerinden büyük ölçüde el ayak çekmiþtir. 21. yüzyýlda gýda evin arka bahçesinden deðil, büyük çoðunlukla süpermarket raflarýndan temin edilir hale gelmiþtir.

Kentleþme uðruna kýrsal alan hýzla insansýzlaþmakta, madencilik, enerji ve inþaat sektörlerinin neden olduðu büyük bir yýkýmla yüz yüze gelmektedir.  Köylerimiz dahi küresel pazarýn bir parçasý olmuþ, yumurta, süt, peynir, ekmek üretilmez hale gelmiþtir.

Gýda üretimine iliþkin toplumsal hafýzamýz da silinmek üzeredir. Sofralarýmýz, bayramdan bayrama kurulmaktadýr. Sokaklarýmýz fastfood zincirlerinin dükkanlarý ile donatýlýrken, geleneksel lezzetlerimiz belgesel arþivlerinde saklanmak üzere birer birer ortadan kalkmaktadýr. Bireysel ve rekabetçi eðitim sistemimiz, ne kendine yeterli bireyler yetiþtirmekte, ne de farklý coðrafyalarýn farklý gereksinimlerine yanýt üretebilmektedir.

Bitkisel ve hayvansal üretim birbirinden kopartýlmýþ, kýrsal alanýn ekolojik döngüleri kýrýlmýþtýr. Çiftçimiz, piyasaya üretim yapabilmek için girdiði borç bataðýnda, kendi tarlasýnda þirketlerin kölesi haline gelmiþtir. 

Köylünün elindeki tohumlar, yaygýnlaþan ilaç ve gübre kullanýmýnýn neden olduðu hastalýk ve yýkýmlar karþýsýnda deðerlerini yitirmiþ, biyolojik çeþitliliðimiz hýzla gerilemektedir. Tohum bankalarý, halka deðil, tohum çeþitliliðimizi yok eden þirketlere hizmet etmektedir.

Tüm bunlar sonucunda kendi gýdasýný yetiþtirmek, bir hak olmaktan çýkarýlýp, geçmiþe özlem duyulan bir uðraþ olarak gösterilmeye çalýþýlmaktadýr.

Oysa bu topraklar, binlerce yýlda oluþmuþ Anadolu bilgeliðinin bir devamý olarak, doðaya ve emeðe saygýlý üretim yapan onurlu insanlarla doludur. Onlarýn bir parçasý olarak, 20 Nisan 2013 tarihinde, 3. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Þenliði’nde buluþan bizler, gelinen bu duruma seyirci kalmayacaðýmýzý, yaþamýmýzý baþkalarýnýn eline býrakmayacaðýmýzý ve bundan sonrasýnda aþaðýda ifade ettiðimiz görüþler çerçevesinde hareket edeceðimizi ilan ediyor, herkesi bu bildirgeyi imzalamaya ve gýda özgürlüðünün bir parçasý olmaya çaðýrýyoruz.

BÝLDÝRGE

Gýda, kaynaðý olduðu güneþin altýnda yaþayan her canlý için haktýr. Herkesin kendi gýdasýný özgürce yetiþtirmeye ve onu yetiþtirecek kirlenmemiþ bir topraða ve su kaynaðýna hakký vardýr.  Gerek kýrsal alanda, gerekse kentlerde yaþýyor olsun, her insan bu gýda üretiminin bir parçasýdýr.

Gerçek gýda, genetiði deðiþtirilmiþ organizmalar olmadan, doðaya, emeðe, toplum ve insan saðlýðýna saygýlý olarak üretilmiþ, iþlenmiþ ve daðýtýmý yapýlmýþ gýdadýr.

Her nerede yaþýyor olursa olsun bu bildirgeyi imzalayanlar, sürekli yüz yüze geldiði herkesle, mahallesinde, iþ yerinde ya da örgütlendiði herhangi bir noktada gerçek gýda için bir araya gelirler ve bu bildirgede ifade edilen görüþler çerçevesinde, üreticilerle aracýsýz güven esasýna dayanan baðlantýlar kurarlar. Bu baðlantýlar, mümkün olduðu kadar yerel ölçekte inþa edilir, küçük çiftçiler tarafýndan üretilmiþ ve karþýlýklý dayanýþma çerçevesinde fiyatlandýrýlmýþ ürünlere yönelir ve takas yöntemlerini de içerirler.

Tohumlar insanlýðýn ortak mirasýdýr. Üzerinde fikri mülkiyet hakký tesis edilemez. Herkes, kendi yetiþtirdiði tohumu, kendisinin uygun göreceði bir baþkasý ile paylaþma ya da takas etme hakkýna sahiptir. Tohumlarýn yaþatýlmasý ve gelecek kuþaklara aktarýlabilmesinin en doðru yolu, onlarýn tohum bankalarýnda deðil, binlerce yýldýr olduðu gibi halkýn elinde ve topraðýn içinde olmasýdýr.

Köylülük, doðaya uyumlu ve özgür bir yaþamýn örneklerini içermesi nedeniyle onur duyulacak bir yaþam biçimidir. Köylülüðü tehdit eden faaliyetlere karþý yürütülen mücadeleler destekliyoruz. Kýrsal ve kentsel alan arasýnda iletiþim ve etkileþimi geliþtirecek uygulamalarý yaþama geçiriyoruz.

Kadýnlarýn tarýmýn tüm alanlarýnda binlerce yýldýr biriktirdiði ve kuþaklar boyunca aktardýðý bilgi ve deneyim önemlidir ve bu durum herkes tarafýndan göz önüne alýnmalýdýr. Bu nedenle gerek kent yaþamýnda, gerek kýrsal alanda kadýnýn özgürleþmesi, gerçek gýdaya ulaþmak için bir ön koþuldur.

Kendi emeði ile geçimini saðlayan küçük çiftçiler, gerçek gýdayý oluþturmak üzere üretimlerini gözden geçirip, piyasa dýþýndaki seçeneklere yönelirler.

Taþ deðirmenler baþta olmak üzere, doðaya uyumlu ve emeðe saygýlý geleneksel gýda iþleme tesisleri, yaþatýlýr ve geliþtirilir. Fýrýncýlar, lokantalar, pastaneler baþta olmak üzere gýda üreten esnaf, üretimlerini kültürümüzü ve geleneklerimizi yaþatacak þekilde yeniden düzenlerler.

Yerel yönetimler, kuracaklarý pazar ve takas yerleriyle, üretici ve tüketicilerin yüz yüze gelebileceði olanaklar yaratarak gerçek gýdaya eriþimi kolaylaþtýrýrlar.

Gerçek gýda, sorumluluk hisseden bireylerin harekete geçmesiyle, üretim ve tüketim tercihlerini ortaklaþtýrmalarýnýn üzerinde yükselecektir. Bu bildirgeyi imzalayan bizler, kuracaðýmýz baðlantýlarla, iletiþim ve etkileþim içerisinde, gýda güvencemizi de, gýda güvenliðimizi de el birliðiyle oluþturacaðýz.

  • Agrida Tarým ve Turizm Derneði/BAYRAMÝÇ
  • Baþka Bir Gýda Mümkün Giriþimi /ERDEK - BALIKESÝR
  • Bayramiç Yeniköy Kazdaðlarý Ekolojik Yaþam ve Tohum Derneði –  ÇANAKKALE
  • Buðday Ekolojik Yaþamý Destekleme Derneði – ÝSTANBUL
  • Bir Umut Derneði, Doðal Ürün Çalýþma Grubu - ÝSTANBUL
  • Çankaya Belediyesi Kent ve Tarým Çalýþma Ekibi – ANKARA
  • ÇAYEK- Çanakkale Ekolojik Yaþam Ýnisiyatifi – ÇANAKKALE
  • Doða Derneði – ÝZMÝR
  • Doðal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu –ANKARA 
  • Doðal Ürün Talep Edenler Grubu (DÜTEG) - ESKÝÞEHÝR 
  • Güneþköy /ANKARA  
  • Nusratlý Köyü Kültür ve Turizm Dayanýþma Derneði - ÇANAKKALE 
  • Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi – ÝZMÝR
  • Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Konvivyumu – ÝSTANBUL
  • Tahtacýörencik Köyü Doðal Yaþam Kolektifi /GÜDÜL/ANKARA 
  • Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarým Ekonomisi Bölümü öðretim üyesi - ÝZMÝR 
  • Toprak Ana – ÇANAKKALE
  • Vahþi Bahçe/Zeytinli Köyü – ÇANAKKALE
  • Yeryüzü Derneði –ÝSTANBUL  
  • Yeryüzü Pazarý-Slow Food Foça Zeytindalý Birliði - ÝZMÝR/FOÇA 
  • Yeþil Tabak Projesi /ÝSTANBUL 

 Bildirgeyi Buðday YK Baþkaný Güneþin Aydemir'in sesinden dinleyip izlemek için týklayýn:

http://yasasintohumlar.org/

Haber No: 6278